16.122014
1
Έρχονται Χριστούγεννα…… πώς να προσέξουμε το βάρος μας

Έρχονται Χριστούγεννα…… πώς να προσέξουμε το βάρος μας

Ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα , πολλοί από μας άρχισαν να προβληματίζονται για το βάρος τους. Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος όπου συνήθως καταλήγουμε στην υπερφαγία αφού όπως πολλοί πιστεύουν τα χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα είναι απαραίτητα για μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Αν και μερικοί μπορεί να προσέχουν την διατροφή τους κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, άλλοι τρώνε ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι σε γενικές γραμμές κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων το βάρος μας μπορεί να αυξηθεί κατά μέσον όρο 2 κιλά. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι την ημέρα των Χριστουγέννων καταναλώνουμε περίπου 6000 θερμίδες. Τρεις φορές περισσότερες θερμίδες δηλαδή περίπου από ότι χρειαζόμαστε. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν 170 θερμίδες το ένα. Τώρα ξέρετε γιατί και ο Άγιος Βασίλης έχει τόσο μεγάλη κοιλιά!

Δεν χρειάζεται όμως να αποφύγετε πλήρες τα χριστουγεννιάτικα φαγητά. Άλλωστε είναι σημαντικό να περνάμε καλά και το φαγητό είναι και αυτό μία απόλαυση. Αυτό που παίζει σημασία είναι να μην το παρακάνουμε. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου η ισορροπία, το μέτρο και η ποικιλία είναι λέξεις κλειδιά για μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Αν έχετε νηστέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν καλό να είστε αρκετά προσεκτικοί την μέρα των Χριστουγέννων αφού η απότομη επαναφορά ορισμένων φαγητών όπως το κρέας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταλήξει σε στοματικές και εντερικές διαταραχές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίοδος των Χριστουγέννων έχει συσχετισθεί με την έξαρση καρδιαγγειακών επεισοδίων κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική ποσότητα φαγητού. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι και αυτά ιδιαίτερα προσεχτικά αφού η υπερκατανάλωση λιπαρών, αλκοόλ, αλατιού και ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει την ασθένεια τους.

Ακολουθήστε λοιπόν τους παρακάτω κανόνες που θα σας βοηθήσουν να φάτε και να πιείτε υγιεινά αυτά τα Χριστούγεννα

  1. Αν προσφέρεται ορεκτικό σε ένα φαγοπότι προτιμήστε πάντοτε την σαλάτα ή τα λαχανικά ή ακόμα και ορεκτικά που είναι ελαφριά όπως χορτόσουπα.
  2. Η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για κυρίως γεύμα αν βέβαια προσφέρεται αφού περιέχει μόλις 165 θερμίδες ανά 90γραμμάρια και είναι χαμηλή σε λιπαρά. Αποφύγετε όμως την γέμιση αφού συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες. Αν δεν προσφέρεται γαλοπούλα, προτιμήστε το κοτόπουλο. Επιλέξτε πουλερικά ή κρέατα χωρίς ορατό λίπος και αφαιρέστε την πέτσα όπου υπάρχει.
  3. Προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά ή σαλάτα αρκεί αυτά να μην είναι καλυμμένα με λάδι ή άλλη σάλτσα. Να θυμάστε πως τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες.
  4. Αποφύγετε τις σάλτσες στο φαγητό όπως gravy ή σάλτσα μήλου.
  5. Προτιμήστε φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο ή γιαούρτι με φρούτα.
  6. Αν και 1 ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά μας προσπαθήστε να μην το παρακάνετε αφού τα αλκοολούχα ποτά είναι και πλούσια σε θερμίδες. Αποφύγετε τις υπερβολές, αφού το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ). Ένα τρικ για να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ είναι να πίνετε σύγχρονος νερό.
  7. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε αρκετό νερό (8-10 ποτήρια ημερησίως) .
  8. Αν είστε καλεσμένοι σε ένα δείπνο τότε καλύτερα να φάτε ένα ελαφρύ σνακ πριν πάτε και να αποφύγετε να πάτε πεινασμένοι έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε.
  9. Αντί να καταπιέζετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να αποφύγετε τα γλυκά και στο τέλος να ενδώσετε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες γλυκών, καλύτερα να φάτε ένα γλυκό για να μην καταλήξετε μετά στην υπερφαγία. Το να καταναλώσουμε 1 γλυκό ημερησίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα θεωρηθεί υπερβολικό. Αυτό που σίγουρα θα καταλήξει στην αύξηση βάρους είναι να παίρνουμε το κουτί με τα μελομακάρονα και να καταναλώνουμε 3 με 4 την φορά. Αν και το μελομακάρονο φαίνεται να αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές επιλογές αφού περιέχει ελαιόλαδο και μέλι σε αντίθεση για παράδειγμα με τους κουραμπιέδες που είναι φτιαγμένοι με ζάχαρη δεν παύει να έχει 170 θερμίδες. Οι θερμίδες των γλυκών προέρχονται συνήθως από το λίπος (9 θερμίδες/ γραμμάριο) και από τη ζάχαρη (4 θερμίδες/ γραμμάριο).
  10. Αν μία μέρα φάτε παραπάνω, φροντίστε την επόμενη να προσέξετε τρώγοντας λιγότερο έτσι ώστε να μην αποθηκεύσετε τις θερμίδες της προηγούμενης μέρας.
  11. Μην σκέφτεστε ότι “τα Χριστούγεννα είναι μια φορά το χρόνο” και, επομένως, “δεν υπάρχει πρόβλημα αν το παρακάνω”.
  12. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά (π.χ. τηγανιτά, φαγητά με σάλτσες και ιδιαίτερα φρέσκια κρέμα).

Πάνω από όλα περάστε καλά και μην ξεχάσετε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα. Άλλωστε αν κάψουμε κάποιες θερμίδες από την γυμναστική δεν θα νιώθουμε τόσο ένοχοι αν φάμε ένα μελομακάρονο. Ακόμα και ο χορός μετρά σαν άσκηση! Και μην ξεχνάτε πως ενώ το φαγητό είναι ένα σημαντικό μέρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου, η χαρά των Χριστουγέννων προέρχεται από την αγάπη που μοιραζόμαστε με την οικογένεια μας και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι από την υπερκατανάλωση φαγητού, γλυκού και ποτού.Απολαύστε λοιπόν τα Χριστούγεννα χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας και πάνω από όλα χωρίς ενοχές.

Καλές γιορτές χωρίς υπερβολές!