09.122013
6
Δίαιτες Αποτοξίνωσης – Αλήθειες και Μύθοι

Δίαιτες Αποτοξίνωσης – Αλήθειες και Μύθοι

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές για τις λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς. Πολλοί πιστεύουν πως ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση από τις διάφορες τοξίνες (χημικές ουσίες) στην  διατροφή μας, ιδιαίτερα μετά από περιόδους υπερφαγίας όπως είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.  Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται πως τέτοιες δίαιτες έχουν μπόλικα ωφέλη , όπως γρήγορη μείωση σωματικού βάρους, λαμπερό δέρμα αλλά και αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

Τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης ;

Όταν αναφερόμαστε σε δίαιτα αποτοξίνωσης, συνήθως εννοούμε ότι τρώμε πολύ λίγο, ή ακόμα και ότι αποφεύγουμε ορισμένες ομάδες τροφών. Οι περισσότεροι επιλέγουν να τρώνε μόνο φρούτα και λαχανικά, ενώ άλλοι αποφέυγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Άλλες, πιο ακραίες διαίτες προτείνουν μόνο την κατανάλωση νερού. Το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκούν αυτές οι δίαιτες διαφέρει ανάλογα με τις επιλογές , την θέληση και τα πιστεύω του κάθε ανθρώπου αλλά συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα.

Μύθοι και Αλήθειες

Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες οι οποίες να υποστηρίζουν τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Αντιθέτως,  πολλοί ειδικοί  προειδοποιούν πως αυτές οι δίαιτες διαφυλλάσουν πολλούς κινδύνους. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να περιέχουν πολλές αντιοξιδωτικές ουσίες που να τα καθιστά καλά για την υγεία μας, δεν παύουν όμως να καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε πως αν και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μόνο μία ομάδα τροφίμων και στην διατροφή μας χρειαζόμαστε μία ισορροποιμένη διατροφή με τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (Δημητριακά, ψωμί και άλλες αμυλούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και υποκατάστατα , λίπη, έλαια και γλυκά). Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία μας προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεϊνες αλλά και πολλές βιταμίνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε αλλεργία στα γαλακτοκομικά, καλό θα ήταν να κάνατε μία εξέταση για διάγνωση και αν όντως είναι θετική τότε να συμβουλευτείτε ένα εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να σας βοηθήσει στις σωστές επιλογές τροφίμων. Εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι δίαιτες που συνιστούν την κατανάλωση μόνο νερού. Αν πίνουμε μόνο νερό, τότε όχι μόνο δεν καταναλώνουμε καθόλου ενέργεια, αλλά δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να επιζήσει.

Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ότι εάν τρώμε ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες, τότε ο οργανισμός μας θα αντιλειφθεί πως λιμοκτονούμε και θα προσπαθήσει να μας προστατεύσει. Το αποτέλεσμα είναι οι δημιουργία κετόνων, υποπροϊόντα του μεταβολισμού των λιπών , τα οποία συμβάλλουν σε διάφορες επιπτώσεις όπως αφυδάτωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, νευρικότητα και αδυναμία. Επιπλέον, η έλλειψη πρωτεϊνών έχει ως αποτέλεσμα τον μυϊκό καταβολισμό , κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Άλλα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν τέτοιες δίαιτες περιλαμβάνουν προβλήματα γαστρεντερικής λειτουργίας όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα, υπερβολική πείνα και αλλαγές στη διάθεση. Το συκώτι μας, οι πνεύμονες μας αλλά και το δέρμα μας έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν τις τοξίνες. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο αχρείαστες είναι τέτοιες δίαιτες. Στο κάτω κάτω,  εάν το ανθρώπινο σώμα συσσώρευε πράγματι τις τοξίνες και δεν είχε την ικανότητα να τις αποβάλλει, τότε θα αισθανόμασταν συνέχεια άρρωστοι.

Συμπεράσματα

Δυστυχώς οι δίαιτες “detox” είναι ένας ακόμη  μύθος  αφού δεν στηρίζετε σε επιστημονικές έρευνες αλλά σε διάφορους ισχυρισμούς. Τέτοιες δίαιτες λοιπόν είναι απλά μία διαφημίστικη απάτη που μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένες πιθανότητες κινδύνων.  Ο όρος αποτοξίνωση συχνά χρησιμοποιείται για ουσίες όπου υπάρχει εθισμός όπως τα ναρκωτικά και δεν θα έπρεπε κανονικά να σχετίζεται με την διατροφή. Πολλές φορές τα άτομα που ακολουθούν τέτοιες δίαιτες αναφέρουν ότι νιώθουν καλύτερα απλά και μόνο επειδή πιστεύουν πως κάνουν κάτι καλό για τον εαυτό τους. Μην πιστεύετε λοιπόν όσα ακούτε και να θυμάστε πως μαγικές δίαιτες δεν υπάρχουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τον οργανισμό σας είναι να ακολουθείτε μία σωστή και ισορροποιμένη διατροφή και να γυμνάζεστε συχνά.  

Τι περιλαμβάνει όμως μία ισορροπημένη διατροφή;

 Μία καλή διατροφή περιλαμβάνει φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων (Δημητριακά, ψωμί και άλλες αμυλούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και υποκατάστατα , λίπη, έλαια και γλυκά). Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε με μέτρο τα φαγητά ψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη καθώς επίσης και την καφεΐνη. Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε στην διατροφή σας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά καθώς επίσης και τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (1 μερίδα ισοδυναμεί με 200ml γάλα, 40γρ. τυρί, 1 μικρό γιαούρτι). Προτιμήστε πάντοτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Σημαντικό είναι επίσης να τρώμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια και να μην καταναλώνουμε κόκκινο κρέας περισσότερο από μία με δύο φορές την εβδομάδα. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να είναι ψάρι ψηλό σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός, σαρδέλες – τα λεγόμενα “παχιά” ψάρια)  τα οποία παρέχουν ευεργετική δράση στο κυκλοφοριακό σύστημα. Μην ξεχνάτε το καθημερινό σας πρόγευμα! Να θυμάστε πως μία διατροφή βασισμένη στην ισορροπία, το μέτρο και την ποικιλία είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας.