10.122013
2
Παχυσαρκία: Παγκύπρια επιδημία;

Παχυσαρκία: Παγκύπρια επιδημία;

Τα επίπεδα της παχυσαρκίας στην Κύπρο φαίνεται να είναι εξαιρετικά αυξημένα αφού σύμφωνα με  πρόσφατη τριετή επιδημιολογική μελέτη του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου  το 47% των Κύπριων ανδρών και το 26% των Κύπριων γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 30% των ανδρών και το 29% των γυναικών είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία μπορεί να οριστεί ως μία κατάσταση υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στο λιπώδη ιστό. Συγκεκριμένα, ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται συχνά για την διάγνωση της παχυσαρκίας . Ο Δείκτης  Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα). (Kg/m²). Επίπεδα μέχρι το 24.9 είναι φυσιολογικά ενώ ένα αποτέλεσμα άνω των 25 ορίζει το άτομο ως υπέρβαρο. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω των 30 θεωρούνται παχύσαρκα.

ΔΜΣ

Επεξήγηση

18.5-24.9

Υγιή επίπεδα βάρους

25-29.9

Υπέρβαρος

30-34.4

Παχυσαρκία Ι

35-39.9

Παχυσαρκία ΙΙ

≥40

Νοσογόνος Παχυσαρκία


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει καθορίσει την 24η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας με σκοπό να υπενθυμίσει τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται αυτή η νόσος.  Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλούς κίνδυνους υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου β, άσθμα, υπνοαπνιακό και μεταβολικό σύνδρομο, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, καρκίνο, οστεοαρθρίτιδα και λιπώδες ήπαρ. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση αλλά και τον χαμηλό αυτοσεβασμό.


Οι διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων έχουν αλλάξει όπως άλλωστε επισημαίνει και μία έρευνα η οποία έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity. Συμφώνα με αυτή την έρευνα, οι διατροφικές συνήθειες των Κύπριων πολιτών έχουν πολλά κοινά με τις διατροφικές συνήθειες του δυτικού

πολιτισμού όπως των Αμερικάνων, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από τα λεγόμενα φαστ φουντ. Η τριετής επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου έχει μάλιστα επικεντρωθεί και στις διατροφικές συνήθειες των Κύπριων πολιτών. Στην ερώτηση πόσο συχνά τρώνε εκτός σπιτιού (εστιατόριο, take-away, fast food), το 23% των Κυπρίων απάντησε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα  ενώ το 5% των Κυπρίων τρώει εκτός σπιτιού καθημερινά. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 34% των Κυπρίων προσθέτει αλάτι στο ήδη αλατισμένο φαγητό.


Αν και οι διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων φαίνεται να παίζουν ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιδημία όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Άλλοι ισχυρίζονται πως τα γονίδια αλλά και το περιβάλλον παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας. Για το λόγο ότι η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συχνά αναφερόμαστε στην παχυσαρκία σαν μία πολυπαραγοντική νόσος. Σημαντικό δεν είναι μόνο η θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά και η πρόληψη της. Ακόμα και μία μικρή μείωση του βάρους της τάξης του 5-10% του αρχικού βάρους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης αλλά και την σημαντική βελτίωση στο σάκχαρο ορού. Η θεραπεία αλλά και η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορούν να επιτευχθούν με διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όπως μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ενέργειας αλλά και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η εκπαίδευση όσον αφορά θέματα διατροφής όπως υγιεινό μαγείρεμα και υγιεινές διατροφικές επιλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και ψυχολογική υποστήριξη. Η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αφού αυξάνει το κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να αντιληφθούμε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας.