05.112018
0
Θυροειδής Αδένας και Διατροφή

Θυροειδής Αδένας και Διατροφή

1.Ιώδιο= Σημαντικό για την σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή. Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 150 mg ημερησίως. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά (π.χ σολομός, τσιππούρα), τα οστρακοειδή όπως γαρίδες, μύδια στρείδια, τα γαλακτοκομικά και το ιωδιούχο αλάτι (προσοχή αν έχετε υπέρταση). Η έλλειψη αλλά και η υπερβολική πρόσληψη ιωσίου έχουν αρνητικές επιπτώσεις οπότε προσοχή σε συμπληρώματα ιωδίου.
2.Προσοχή στις τροφές που περιέχουν βρογχοκηλογόνα συστατικά (goitrogens) γιατί μειώνουν την απορόφηση ιωδίου από τον οργανισμό. Πηγές= λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουππίδι, κραμπί, μπρόκολο, λάχανο, κεχρί. Τα βρογχοκηλογόνα συστατικά καταστρέφονται σε ψηλές θερμοκρασίες και αποτελούν κίνδυνο μόνο όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό.
3.Σόγια= Έχουν γίνει αρκετές μελέτες γύρω από το θέμα της επίδρασης της σόγιας στην λειτουργία του θυρεοειδή λόγο της περιεκτικότητας της σε ισοφλαβονοειδή. Από ότι φαίνετε, δεν υπάρχει λόγος τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό να αποφεύγουν την σόγια εκτός αν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό.
4.Σελήνιο =Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Επίσης η επάρκεια του σεληνίου του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει και το μεταβολισμό του ιωδίου. Πηγές = τα καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας ,τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι), τα δημητριακά, τα αυγά και ο αστακός.
5.Ψευδάργυρος= σημαντικός για την λειτουργία του θυρεοειδή! Πηγές= θαλασσινά, ψάρια, συκώτι, κρέας, αυγά, μανιτάρια, σύκα
6.Βιταμίνη Β12= Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Πηγές= σολομός, κρέας, γαλακτοκομικά, σαρδέλλες
7.Βιταμίνη Δ= Στα άτομα με υπερθυροειδισμό παρατηρείται μείωση της οστικής μάζας. Η βιταμίνη Δ είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Πηγές= γάλα, αυγά, λιπαρά ψάρια, ήλιος
8.Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να έιναι βοηθητική! Η γλουτένη είναι μία πρωτείνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
9.Προσοχή σε φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα και τρόφιμα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης από τον οργανισμό όπως ασβέστιο, καφεινούχα σκευάσματα ή καφείνη, χρώμιο και φλαφονοειδή (τσάι, φρούτα). Για καλύτερη απορρόφηση η θυροξίνη πρέπει να χορηγείται μία ώρα πριν την κατανάλωση καφείνης ή των συμπληρωμάτων που αναφέραμε.
10.Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.