21.052019
0
Διατροφή και γονιμότητα

Διατροφή και γονιμότητα

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλα τα αίτια της υπογονιμότητας, μπορούν να ελέγχουν τις διατροφικές τους συνήθειες. H διατροφή και ένα υγιές σωματικό βάρος και για τους δύο μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην ικανότητα να συλλάβουν.

Γυναίκες και Γονιμότητα
Για την προετοιμασία για την εγκυμοσύνη και την ενίσχυση της γονιμότητας, σημαντικό ρόλο παίζει η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Άνδρες και Γονιμότητα
Οι άνδρες, επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, δεδομένου ότι η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να τροποποιήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και κακή κινητικότητα του σπέρματος. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει εξαιρετικά την ποιότητα του σπέρματος

Ιδανικό βάρος
Για τις υπέρβαρες γυναίκες, μία μείωση βάρους έστω και 5% μπορεί να βελτιώσει την γονιμότητα. Από την άλλη, οι ελλιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα με τον κύκλο τους και ως αποτέλεσμα να μην έχουν ωορρυξία. Για να ελέγξουμε αν έχουμε το ιδανικό βάρος πρέπει να υπολογίσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος μας. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα απλό εργαλείο για την αξιολόγηση του βάρους μας το οποίο μας δείχνει την συσχέτιση μεταξύ ύψους και βάρους. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται συχνά για την διάγνωση της παχυσαρκίας . Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα) (Kg/m²). Επίπεδα μέχρι το 24.9 είναι φυσιολογικά ενώ ένα αποτέλεσμα άνω των 25 ορίζει το άτομο ως υπέρβαρο. Άτομα με ΔΜΣ άνω των 30 θεωρούνται παχύσαρκα.

ΔΜΣ Επεξήγηση
18.5-24.9 Υγιή επίπεδα βάρους
25-29.9 Υπέρβαρος
30-34.4 Παχυσαρκία Ι
35-39.9 Παχυσαρκία ΙΙ
≥40 Νοσογόνος Παχυσαρκία

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Σύμφωνα με έρευνα σε 18500 νοσοκόμες, μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να μείωσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Από αυτές που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της υπογονιμότητας, 438 αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σύλληψη επειδή δεν παρήγαγαν βιώσιμα ωάρια. Όταν εξέτασαν οι ερευνητές τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, φάνηκε ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.Μειωμένο κίνδυνο κατά 70% παρουσίαζαν όσες έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου.
Ζωικές πηγές: συκώτι, νεφρά, καρδιά, βοδινό, αρνί, χοιρινό, λαδερό ψάρι όπως σολωμός και σαρδέλες, αυγά
Φυτικές πηγές: μπιζέλι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάχι, ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά προγεύματος ψηλά σε φυτικές ίνες όπως All Bran

Προσέξτε:
•Tο τσάι και ο καφές επιβραδύνουν την απορρόφηση του σιδήρου, έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά την διάρκεια των γευμάτων μας.
•Η Βιταμίνη C βοηθά την απορρόφηση του σίδηρου από τις φυτικές πηγές. Θα ήταν καλό να περιλαμβάνουμε τουλάχιστον μία μερίδα φαγητού ή ποτού με ψηλή ποσότητα Βιταμίνης C σε κάθε μας γεύμα (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, μούρα, φράουλες). Μία καλή ιδέα είναι να πίνουμε ένα φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι ή ακόμα και να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μαζί με το γεύμα μας.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard , γυναίκες που ακολουθούσαν τους πιο κάτω κανόνες διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.
1.Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα (αβοκάντο, ελαιόλαδο)
2.Λιγότερη ζωική πρωτείνη
3.Περισσότερες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως ψωμί σικάλεως και ρύζι μπασμάτι
4.Περισσότερες φυτικές πηγές σιδήρου
5.Λήψη πολυβιταμινών
6.Γαλακτοκομικά πλήρης (όχι διαίτης)

Γενικά η αύξηση φρούτων και λαχανικών, η μείωση κακών λιπαρών (τηγανιτά και επεξαργασμένα τρόφιμα), τα προιόντα ολικής αλέσεως και μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και καλά λιπαρά φαίνεται να βοηθά. Επιπλέον μην ξεχνάτε την λήψη φυλλικού οξέος (τουλάχιστον 400mg την ημέρα). Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Εκτός από τα συμπληρώματα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας, το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, στα πορτοκάλια,στο σουσάμι, στα καρύδια, στα όσπρια και άλλα.

Νάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc)
22758158
www.natalykyriakidou.com
www.dietitianmum.com