02.042019
0
Πάσχα και Διατροφή

Πάσχα και Διατροφή

Η περίοδος του Πάσχα μας βρίσκει αντιμέτωπους με πολλούς νόστιμους πειρασμούς όπως είναι το αρνί, τα σοκολατένια αυγά, το τσουρέκι, οι φλαούνες και άλλα πολλά. Αυτές τις μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση φαγητού για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι η δυσπεψία που θα ακολουθήσει αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τρόφιμα λαίμαργα και σε μεγάλη ποσότητα και ο δεύτερος λόγος είναι η συντήρηση του βάρους μας.

Αν έχετε νηστέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν καλό να είστε αρκετά προσεκτικοί, αφού η απότομη επαναφορά ορισμένων φαγητών όπως το κρέας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταλήξει σε στοματικές και εντερικές διαταραχές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα έχει συσχετισθεί με την έξαρση καρδιαγγειακών επεισοδίων κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Δεν χρειάζεται όμως να αποφύγετε πλήρες τα Πασχαλινά φαγητά. Άλλωστε είναι σημαντικό να περνάμε καλά και το φαγητό είναι και αυτό μία απόλαυση. Αυτό που παίζει σημασία είναι να μην το παρακάνουμε. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου η ισορροπία, το μέτρο και η ποικιλία είναι λέξεις κλειδιά για μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

Ακολουθήστε λοιπόν τους παρακάτω κανόνες που θα σας βοηθήσουν να φάτε και να πιείτε υγιεινά το Πάσχα

1.Κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας συνήθειες που έχουμε. Το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, δε σημαίνει ότι και τις υπόλοιπες μέρες θα ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
2.Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας, ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε.
3.Αν προσφέρεται ορεκτικό σε ένα φαγοπότι προτιμήστε πάντοτε την σαλάτα ή τα λαχανικά ή ακόμα και ορεκτικά που είναι ελαφριά όπως χορτόσουπα.
4.Επιλέξτε πουλερικά ή κρέατα χωρίς ορατό λίπος και αφαιρέστε την πέτσα όπου υπάρχει.
5.Προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά ή σαλάτα αρκεί αυτά να μην είναι καλυμμένα με λάδι ή άλλη σάλτσα. Να θυμάστε πως τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες.
6.Αποφύγετε τις σάλτσες στο φαγητό όπως gravy ή σάλτσα μήλου.
7.Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά (π.χ. τηγανιτά, φαγητά με σάλτσες και ιδιαίτερα φρέσκια κρέμα).
8.Προτιμήστε φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο ή γιαούρτι με φρούτα.
9.Αν και 1 ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά μας προσπαθήστε να μην το παρακάνετε αφού τα αλκοολούχα ποτά είναι και πλούσια σε θερμίδες. Αποφύγετε τις υπερβολές, αφού το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ). Ένα τρικ για να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ είναι να πίνετε σύγχρονος νερό.
10.Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε αρκετό νερό (8-10 ποτήρια ημερησίως) .
11.Αν είστε καλεσμένοι σε ένα δείπνο τότε καλύτερα να φάτε ένα ελαφρύ σνακ πριν πάτε και να αποφύγετε να πάτε πεινασμένοι έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε.
12.Αντί να καταπιέζετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να αποφύγετε τα γλυκά και στο τέλος να ενδώσετε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες γλυκών, καλύτερα να φάτε ένα γλυκό για να μην καταλήξετε μετά στην υπερφαγία.
13.Το γεύμα μας καλό είναι να διαρκεί 20 λεπτά, για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε χωρίς να καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητες.
14.Αν μία μέρα φάτε παραπάνω, φροντίστε την επόμενη να προσέξετε τρώγοντας λιγότερο έτσι ώστε να μην αποθηκεύσετε τις θερμίδες της προηγούμενης μέρας.
15.Πάνω από όλα περάστε καλά και μην ξεχάσετε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα.

Και λίγες Πασχαλινές θερμίδες

Σούβλα κοτόπουλο & πέτσα(100γρ) = 200
1 φλιτζάνι αυγολέμονο=100
100γρ σούβλα αρνί= 300-400
1Κ ελαιόλαδο=90
1 αυγό=75
1 μέτριο κομμάτι παστίτσιο=600
1 μερίδα μαγειρίτσα=580
100γρ τσουρέκκι= 200
100γρ φλαούνα= 400
100γρ σοκολάτα γάλακτος=500
Μικρό σοκολατένιο αυγό kinder =110

Καλό Πάσχα χωρίς υπερβολές!