06.022014
2
Διατροφή για ενίσχυση μνήμης!

Διατροφή για ενίσχυση μνήμης!

Ο αριθμός των διαιτολόγων αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας που πιστεύουν ότι το μυστικό για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου βρίσκεται στο πιάτο μας ολοένα και αυξάνεται. Άλλωστε, μια πληθώρα ερευνών ενισχύει αυτήν τους την πεποίθηση. Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται έρευνες που αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες ουσίες και συστατικά των τροφίμων μπορούν να τονώσουν τη μνήμη και να καταπολεμήσουν το στρες, ακόμη και την άνοια. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι ουσίες και σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε.

1. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Βιταμίνη Β12, Β6 αλλά και φολικό οξύ βελτιώνει τόσο την μνήμη τόσο και την γνωστική λειτουργία. Μία διατροφή πλούσια σε κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά , αυγά, εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά αλλά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προσφέρουν αρκετή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β. Για παράδειγμα μόλις 80γρ σπανάκι περιέχει 60% των ημερησίων αναγκών σε φολικό οξύ στις γυναίκες. Εκτός από την σημαντικότητα του στην εγκυμοσύνη, το φολικό οξύ έχει αποδειχτεί να προστατεύει από την νόσο Αλτσχάιμερ. Προσοχή χρειάζεται στους γηραιότερους αλλά και στους χορτοφάγους όπου φαίνεται να υπάρχει μία έλλειψη σε βιταμίνη Β12. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να προτείνουμε συμπληρώματα διατροφής. Ενδιαφέρον είναι και τα αποτελέσματα από μία έρευνα στην Αυστραλία όπου ανακάλυψαν πως το φολικό οξύ αλλά και η βιταμίνη Β12 βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε όχι μόνο κάτι που έγινε πρόσφατα αλλά και παλαιότερες καταστάσεις. Ακόμα έρευνες βρήκαν πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6, Β12 αλλά και φολικού οξέος μείωσαν την συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 30% σε ένα χρόνο στους ασθενείς με άνοια.

 

2. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή όχι μόνο για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες αλλά και για την ενίσχυση της μνήμης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί , τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , το ελαιόλαδο , οι ελιές και ο λιναρόσπορος. Για παράδειγμα, 20 αμύγδαλα περιέχουν περίπου 35% των συνολικών αναγκών σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, Οι ξηροί καρποί, κυρίως το καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA τόνισε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μείωσε το ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση αφού έχουν πολλές θερμίδες. Ακόμα προτιμήστε πάντοτε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς αφού δεν αυξάνουν το ρίσκο υπέρτασης. Μία άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology έδειξε ότι ίσως η βιταμίνη Ε προφυλάξει από την άνοια ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

3. Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή σας! Βοηθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να εξαφανίσει τις τοξίνες όπως τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να βελτιώσει την μνήμη μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες σε διάφορα τρόφιμα οι οποίες ανταγωνίζονται τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας καθιστώντας τα έτσι αντικαρκινικά, αντιγηραντικά και προστάτες της καρδιάς μας. Μία ιταλική μελέτη βρήκε πως ένα ρόφημα κακάο το οποίο είναι ψηλό σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει την λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσει την μνήμη στα άτομα με μικρά προβλήματα μνήμης. Επίσης, ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα μαύρη ψηλή σε αντιοξειδωτικά μπορεί και αυτό να μας δώσει αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, κράνμπερι, αλλά και φράουλες είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Γ και ανθοκυανίνες. Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μούρων σχετίζεται με μειωμένου ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ . Ασθενείς της τρίτης ηλικίας οι οποίοι κατανάλωναν χυμό μούρων για 12 εβδομάδες βρήκαν σημαντική βελτίωση στην μνήμη τους και την ικανότητα μάθησης. Επιπλέον οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που και αυτό έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

4. Τρώτε φαγητά πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα Αρκετές έρευνες έχουν τονίσει πως η κατανάλωση ψαριών ψηλά σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθά σημαντικά στην μείωση εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ . Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι η πέστροφα, ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, το λαυράκι , ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα αυγά και το ελαιόλαδο. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί και συμπλήρωμα διατροφής ειδικά στα άτομα που δεν καταναλώνουν τα λιπαρά ψάρια τα οποία έχουμε αναφέρει. Μάθετε λοιπόν να τρέφεστε σωστά για να θυμάστε καλά!