08.122013
4
Καρκίνος & Διατροφή

Καρκίνος & Διατροφή

1.Στατιστικά για τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αφού κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κάποιας μορφής καρκίνο ενώ 7,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από κάποια μορφή καρκίνου. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι το 2030 ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο πρόκειται να αυξηθεί στα 26 εκατομμύρια. Από πολλούς θεωρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και πιθανώς με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες (WCRF 1997). Η Διεθνούς Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχουν καθιερώσει τις 4εις Φεβρουάριου ως την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

2.Διατροφή και καρκίνος

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Φαίνεται πως η μεγάλη κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Καθοριστικός όμως θεωρείται και ο ρόλος της παχυσαρκίας.

Κόκκινο κρέας: Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν 160 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέους εντέρου κατά 35% . Το ψημένο κόκκινο κρέας (στα κάρβουνα, στο φούρνο ή το τηγάνι) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου διότι κατά τη διαδικασία ψησίματος δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες. Επιπρόσθετα, το επεξεργασμένο κρέας και το ζαμπόν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα ως συντηρητικά, τα οποία μπορεί να μετατραπούν στο στομάχι σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, και συγκεκριμένα του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα και λάρυγγα, του ορθού, του ήπατος, αλλά και του στήθους στις γυναίκες. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσουμε την πρόσληψη αλκοόλ σε όχι περισσότερο από 2 ποτήρια για τους άντρες και ένα ποτήρι για τις γυναίκες. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μερικών καρκίνων πολύ περισσότερο από ότι το αλκοόλ μόνο του.

Παχυσαρκία: Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και στην συνέχεια η παχυσαρκία έχει άμεση σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε μελέτες εκτιμάται ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για το 14% και το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο στους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, πάνω από 90.000 θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλος ο ενήλικος πληθυσμός διατηρούσε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Προστατευτείτε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή
Μία ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

1. Το αλάτι πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (όχι περισσότερο από 11/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αλλά και αποφυγή φαγητών με πολύ αλάτι όπως φαστ φουντ, τυριά, σαλάμι, μπέικον, κονσέρβες κτλ)
2. Το αλκοόλ θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο (μέχρι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες, μέχρι 2 για τους άντρες)
3. Συστήνετε επίσης η σωματική άσκηση τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά. Η τακτική άσκηση φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέος εντέρου, κυρίως μέσω της συμβολής της στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
4. Καταναλώνετε ποικιλία τροφών με μέτρο για να διατηρήσετε ένα κανονικό βάρος. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού και προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού.
5. Πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν κατά του καρκίνου.
6. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί κλπ) και επεξεργασμένων κρεατοσκευασμάτων (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ).

3.Αντιοξειδωτικά και καρκίνος

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μία οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προστατεύουν από αρρώστιες όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο αλλά βοηθούν και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι ή βιταμίνη Ε ,βιταμίνη C ,βήτα-καροτίνη και μέταλλο σελήνιο. Αυτό που διακρίνει τα αντιοξειδωτικά, είναι αυτή η ικανότητά τους να αφοπλίζουν τα ελεύθερα ριζίδια, τα οποία είναι αντιδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, και με ένα πλήθος από παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τα γηρατειά. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο η πρόσληψη των αντιοξειδωτικών να γίνεται μέσω κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών παρά από συμπληρώματα διατροφής.