21.052019
0
Ποια είναι η διατροφική αξία του χυμού;

Ποια είναι η διατροφική αξία του χυμού;

Το πρόγευμα είναι μία καλή ευκαιρία να πάρουμε μία από τις 5 συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι μας προσφέρει μία από τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός (200ml) καλύπτει το 76% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Ακόμα, o χυμός να συνεισφέρει συμπληρωματικά στον “μετρητή” των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά, αφού η περιεκτικότητα του σε νερό ποικίλει από 85%-99%.

Τι είδος χυμού να προτιμώ;
Προτιμήστε πάντα φυσικό χυμό χωρίς ζάχαρη! Η ένδειξη «100% φυσικός» στη συσκευασία ενός χυμού υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, παρά μόνο τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που περιέχουν από τη φύση τους τα φρούτα.

Έξυπνοι τρόποι για να βάλετε τον φυσικό χυμό πορτοκάλι στην καθημερινότητά σας:
1.Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρόγευμα σας στο σπίτι με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, ο οποίος θα σας εφοδιάσει με ενέργεια μέχρι να το συμπληρώσετε αργότερα, πριν το μεσημεριανό γεύμα, στη δουλειά ή στο σχολείο.
2.Μπορείτε αντί για ένα φρούτο στο ενδιάμεσο σας, να καταναλώσετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, ιδιαίτερα αν δεν βρίσκεται χρόνο για ενδιάμεσο σνακ.
3.Απολαύσετε ένα 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι όσο βρίσκεστε στο αμάξι… κολλημένοι στην κίνηση!
4.Συνδυάστε τον χυμό με το πρόγευμα σας. Παραδείγματα:
•1 τοστ με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα τυρί διαίτης, 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά & 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
•Μία μέτρια πίττα με 2 φέτες χαλούμι διαίτης (30 γρ.), 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά & 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
•Ράβδοι από δημητριακά (cereal bars) & 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
•Κράκερς ή φρυγανιές & 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
•Μπισκότα πρωινού με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Ίσως είναι λοιπόν καιρός να αντικαταστήσουμε τον πρωινό μας καφέ στον οποίο ενδεχομένως να προσθέτουμε και ζάχαρη με 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό που θα μας εφοδιάσει με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε!

Νάταλυ Κυριακίδου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με Ειδίκευση στην Παχυσαρκία ( MSc, BSc, RD)
22758158
www.natalykyriakidou.com
www.dietitianmum.com