11.122013
2
Διατήρηση βάρους και τηλεόραση

Διατήρηση βάρους και τηλεόραση

Ποιό είναι άραγε το μυστικό των ανθρώπων οι οποίοι καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να μην το ξαναβάλουν πίσω για πολλά χρόνια; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Behavioral Medicine, όσες περισσότερες τηλεοράσεις έχουμε στο σπίτι μας, τόσο πιο εύκολο είναι να αυξηθεί το βάρος μας. Οι ερευνητές βέβαια τονίζουν πως και η κακή διατροφή αλλά και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου California Polytechnic State εξέτασαν δημοσκοπήσεις 167 ατόμων σε διαφορετικές περιοχές της Αμερικής οι οποίοι είχαν καταφέρει να χάσουν 10% του βάρους τους ή και περισσότερο αλλά δεν είχαν ξαναβάλει τα κιλά για πέντε ή περισσότερα χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε σύγκριση με δύο ομάδες ατόμων τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, οι 167 οι οποίοι έχασαν βάρος και το διατήρησαν ήταν περίπου τρεις φορές πιο πιθανόν να γυμνάζονται. Ακόμα, τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα τα οποία δεν είχαν χάσει βάρος ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανόν να μην τους ενδιαφέρουν οι θερμίδες που καταναλώνουν αλλά ούτε και η ποιότητα του φαγητό. Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι στο τέλος της έρευνας συμπέραναν πως τα 167 άτομα τα οποία είχαν διατηρήσει το βάρος τους είχαν λιγότερες τηλεοράσεις στο σπίτι. Είχαν όμως και λιγότερα λιπαρά φαγητά αλλά και περισσότερα όργανα γυμναστικής.

Φαίνεται τελικά πως το περιβάλλον στο οποίο ζούμε παίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος μας. Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι το περιβάλλον μας προωθεί την αύξηση της παχυσαρκίας αφού η τροφή είναι παντού διαθέσιμη, με τα ανθυγιεινά φαγητά να έχουν το νούμερο ένα στις πωλήσεις. Επιπλέον η ύπαρξη της τηλεόρασης φαίνεται να έχει μειώσει αισθητά τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Από την άλλη οι ερευνητές τονίζουν πως η τηλεόραση μπορεί και να αυξήσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Πολλές έρευνες έχουν συμπεράνει πως τείνουμε να τρώμε περισσότερο καθισμένοι στην τηλεόραση σε σύγκριση με όταν τρώμε στο τραπέζι χωρίς τηλεόραση. Για παράδειγμα μία έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση κατά την διάρκεια του γεύματος μπορεί να καταναλώσουν 228 θερμίδες επιπλέον από τα παιδιά που όταν τρώνε δεν παρακολουθούν τηλεόραση. Βέβαια  η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και η τηλεόραση είναι μόνο ένας από αυτούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως έστω και μία μικρή μείωση του βάρους της τάξης του 5-10% του αρχικού βάρους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης αλλά και την σημαντική βελτίωση στο σάκχαρο ορού. Πιο σημαντικό είναι ακόμα να διατηρήσουμε και το βάρος το οποίο έχουμε χάσει, κάτι το οποίο πολλοί θεωρούν και την πιο μεγάλη πρόκληση.