10.012014
3
Διατροφικοί μύθοι-Ποια είναι η αλήθεια!

Διατροφικοί μύθοι-Ποια είναι η αλήθεια!

Η διατροφή είναι πλέον ένα θέμα το οποίο απασχολεί αρκετούς ανθρώπους. Δυστυχώς οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με την διατροφή είναι πολλές, μερικές σωστές και άλλες λανθασμένες. Πολλοί είναι λοιπόν οι μύθοι γύρω από το θέμα της διατροφής.

1)Τα φαγητά που είναι χαμηλά σε λιπαρά είναι και χαμηλά σε θερμίδες

Προσοχή χρειάζεται αφού πολλά φαγητά μπορεί να είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά να περιέχουν αρκετή ζάχαρη η οποία δεν είναι μόνο ανθυγιεινή αλλά έχει και αρκετές θερμίδες. Σημαντικό είναι να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες προτού αγοράσουμε ένα προϊόν.

2) Τα προϊόντα διαίτης είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα

Πολλά προϊόντα διαίτης μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρχικό προϊόν αλλά δεν παύουν να παχαίνουν αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αφού δεν είναι χωρίς θερμίδες.

3) Αφήνοντας πίσω γεύματα χάνουμε πιο εύκολα βάρος

Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος. Ακόμα μειώνουν την αίσθηση της πείνας αφού το στομάχι δεν μένει πολλές ώρες άδειο.

4)Όταν αθλούμαστε τρώμε ότι θέλουμε

Ακόμα και αν είμαστε για ώρες στο γυμναστήριο, όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από ότι καίμε είναι φυσικό να πάρουμε κιλά. Όταν όμως συνδυάσουμε την άσκηση με μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες τότε είναι σίγουρο πως το βάρος μας θα μειωθεί.

5) Το ελαιόλαδο είναι χαμηλό σε θερμίδες

Το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες αφού έχει την ίδια θερμιδική αξία με όλα τα λίπη που δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ευεργετική για την υγεία αλλά όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας πρέπει να προσέξουμε και την ποσότητα μας σε ελαιόλαδο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 100 θερμίδες.

6) Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από ότι το άσπρο

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο δεν έχουν λιγότερες θερμίδες αλλά τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα μία φέτα ψωμί μαύρο έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από ότι μία φέτα άσπρο ψωμί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο είναι ψηλά σε φυτικές ίνες βοηθώντας την υγεία του εντέρου αλλά προκαλούν και κορεσμό.

7) Η μαύρη ζάχαρη είναι  πιο χαμηλή σε θερμίδες από ότι η άσπρη ζάχαρη

Η μαύρη ζάχαρη έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη ζάχαρη απλά μας προσφέρει κάποια ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο ενώ η άσπρη ζάχαρη προσφέρει κενές θερμίδες αφού δεν περιέχει ούτε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

8) Περιέχει περισσότερο ασβέστιο ένα ποτήρι πλήρες γάλα παρά ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα

Ένας ισχυρός μύθος αφού οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα είναι φτωχό σε ασβέστιο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και το πλήρες αλλά και το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχουν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες σε ασβέστιο, με το αποβουτυρωμένο γάλα να υπερτερεί σε ασβέστιο.

9) Οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι)  παχαίνουν

Πολλοί αφαιρούν τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους πιστεύοντας ότι παχαίνουν και ότι θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Είναι γεγονός ότι αν στη διατροφή μας συμπεριλαμβάνουμε μόνο πρωτεΐνη (κοτόπουλο, κρέας, ψάρι) και σαλάτα ή λαχανικά μπορεί να χάσουμε πιο εύκολα βάρος αφού ο οργανισμός δεν παίρνει πλέον ενέργεια από τους υδατάνθρακες αλλά από το λίπος. Βέβαια επειδή οι υδατάνθρακες περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό, όταν δεν τους έχουμε στην διατροφή μας νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και δεν παχαίνουν εφόσον μαγειρεύονται υγιεινά (φούρνο, ατμό).

10) Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη

Το μέλι και η ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες. Το μέλι όμως είναι πιο υγιεινό από ότι η άσπρη ζάχαρη αφού περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά έχει και πολλές ευεργετικές ικανότητες.

11) Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος

Σύμφωνα με θεωρίες ορισμένα τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το σέλινο βοηθούν τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που περιέχει η τροφή που φάγαμε. Αυτό δεν έχει υποστηρίζεται επιστημονικά αφού έρευνες καταρρίπτουν τον μύθο αυτό.

12) Οι μπανάνες παχαίνουν

Μία μέτρια μπανάνα έχει περίπου 100 θερμίδες. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και καλίου, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα οι μπανάνες περιέχουν Β6 που βελτιώνει την διάθεση μας και ταυτόχρονα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

13) Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο

Το σπανάκι το έχουμε συνδέσει με τη δύναμη αφού πιστεύουμε ότι είναι πλούσιο σε σίδηρο που μας κάνει δυνατούς σαν τον Ποπάυ. Το σπανάκι περιέχει  3,6 mg σίδηρο ανά 100 γρ που δεν είναι υπερβολικά ψηλό. Μάλιστα, ο σίδηρος από φυτικές πηγές όπως το σπανάκι απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό εκτός και αν συνοδεύεται με μία πηγή βιταμίνης  που αυξάνει την απορρόφηση του. Προσπαθήστε λοιπόν να συνοδεύετε τα  γεύματά που περιέχουν σίδηρο (σπανάκι, φακές, φασόλια) με μια πηγή βιταμίνης C, όπως ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή με λεμόνι.

14) Οι άνθρωποι με διαβήτη δεν μπορούν ποτέ να φάνε ζάχαρη
Η αλήθεια είναι ότι αν και οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να προσέχουν την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν, μπορούν να απολαύσουν ό,τι φαγητά τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, με προσεκτικό σχεδιασμό και ισορροπία. Η ζάχαρη μπορεί να υπάρχει σε μια υγιεινή διατροφή σε σωστή ποσότητα και σε ισορροπία με την ημερήσια κατανάλωση τροφών, έτσι ώστε το σάκχαρο στο αίμα να παραμένει σταθερό. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή/και ινσουλίνη πρέπει να προσέχουν ώστε να έχουν ισορροπημένη κατανάλωση ζάχαρης με την αγωγή τους. Σε συνεννόηση με το γιατρό τους και τον κλινικό διαιτολόγο τους μπορούν να απολαύσουν μια πληθώρα φαγητών.

15) Η σοκολάτα δεν κάνει καλό στην υγεία
Το κακάο και η σοκολάτα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες , οι οποίες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό. Οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της σοκολάτας είχαν αναγνωρισθεί από τους Αζτέκους της Αμερικής (οι σημερινοί Μεξικάνοι) οι οποίοι την ανακάλυψαν από τις αρχές του 15ου αιώνα. Τον 16ο αιώνα η σοκολάτα έγινε πλέον αγαπητή από όλους τους Ευρωπαίους. Τα υγιεινά πλεονεκτήματα της σοκολάτας βρίσκονται στην σκούρη σοκολάτα (υγείας), η οποία βοηθά στην μείωση εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Όμως, παρόλο που η σοκολάτα περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά, η υπερκατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας, αυξάνοντας το. Για το λόγο αυτό η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.