15.012014
1
Τα 5 υγιεινά αλλά και παχυντικά τρόφιμα!

Τα 5 υγιεινά αλλά και παχυντικά τρόφιμα!

1.      Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μία σούπερ τροφή αφού είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύοντας την καρδιά μας και μειώνοντας το ρίσκο για καρκίνο. Ακόμη φαίνετε να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή η κατανάλωση ελαιολάδου αφού είναι ψηλό σε θερμίδες (1 κουταλιά=100 θερμίδες).

2.      Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ψηλά σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν την καρδιά μας, αλλά και σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο , σύμφωνα με έρευνες  βοηθά στην ισορροπία και στην κίνηση του σώματος. Ενδιαφέρον είναι ακόμα το γεγονός ότι τα αβοκάντο έχουν αποδειχτεί πως μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Προσοχή όμως εάν προσέχετε το βάρος! Να το καταναλώνετε πάντα με μέτρο αφού ένα αβοκάντο περιέχει 270 θερμίδες!

 3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, κυρίως το καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι, έχουν ισχυρές  αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση αφού έχουν πολλές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 500 θερμίδες και 100γρ καρύδια 650 θερμίδες! Ακόμα προτιμήστε πάντοτε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς αφού δεν αυξάνουν το ρίσκο υπέρτασης.

4.      Λιπαρά ψάρια

Αρκετές έρευνες έχουν τονίσει πως η κατανάλωση ψαριών ψηλά σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθά σημαντικά στην μείωση εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπρόσθετα, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το σκουμπρί , ο σολομός, η τσιπούρα και το λαυράκι είναι όλα λιπαρά ψάρια. Καλό είναι να καταναλώνουμε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες αν προσέχουμε το βάρος μας αφού είναι και πλούσια σε θερμίδες. Για παράδειγμα η τσιπούρα και ο σολομός περιέχουν περίπου 120 θερμίδες ανά 100γραμμάρια.

5.      Μέλι

Το μέλι έχει μεγάλες αντιβακτηριδιακές δράσεις καθιστώντας το φυσική ασπίδα κατά των ασθενειών. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού αφού μας προστατεύει από ασθένειες όπως καρκίνο και καρδιοπάθειες . Επίσης, το μέλι περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Το μέλι περιέχει 60 θερμίδες ανά κουταλιά και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Προσοχή στην κατανάλωση χρειάζεται και στα άτομα με διαβήτη.