16.062015
4
Μάθετε για τις σαλάτες

Μάθετε για τις σαλάτες

Η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό και ελαφρύ γεύμα που μας προσφέρει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Τα λαχανικά είναι  πολύ χαμηλά σε θερμίδες και λίπος έτσι μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφθονα. Ασπίδα για το πεπτικό μας σύστημα αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς και σε νερό. Η περιεκτικότητα τους σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα καθιστά αντιγηραντικά και αντικαρκινικά. Με βάση την πυραμίδα της  υγιεινής διατροφής κάθε μέρα συνιστάται να καταναλώνονται δύο με τέσσερις μερίδες λαχανικών. Μία μερίδα μπορεί να είναι μία ντομάτα, 1 αγγουράκι ή 1 φλιτζάνι πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Οι απλές σαλάτες μπορεί να είναι μία καλή επιλογή για να διαλέξουμε σε εστιατόρια ειδικά αν προσέχουμε το βάρος μας , με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν τυριά, μπέικον, μαγιονέζα ή οποιοδήποτε άλλο παχυντικό ντρέσινγκ. Η προσθήκη πλούσιας σάλτσας στην σαλάτα μπορεί να αυξήσει αρκετά την θερμιδική της αξία. Μια σαλάτα στο fast food π.χ. η Ceasar μπορεί να φτάσει και τις θερμίδες μίας πίττας σουβλάκια, δηλαδή περίπου 700-800 θερμίδες.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο αν και εξαιρετικά υγιεινό μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες σε μία σαλάτα αφού μία κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Μία κουταλιά μαγιονέζα περιέχει επίσης 100 θερμίδες και είναι πλούσια σε κορεμένα (κακά) λιπαρά τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Προσέχετε και τα συνοδευτικά σας με την σαλάτα, όπως το ψωμί αφού η κάθε φέτα περιέχει 80 με 100 θερμίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε!

Προτίμησε τις απλές σαλάτες και αποφύγετε την κατανάλωση των σως ή προτιμήστε σάλτσες με χαμηλές θερμίδες. Στα εστιατόρια να ζητάτε να σας φέρνουν στο πλάι το ντρέσινγκ ώστε να έχετε τον έλεγχο του πόσο βάζετε. Η μουστάρδα και η μαγιονέζα διαίτης είναι μία καλή εναλλάκτικη για σως. Καλό είναι να μην τρώτε καθημερινά την ίδια σαλάτα αλλά να την αλλάζετε για να είναι πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα την μία μέρα μπορεί να προσθέσετε αβοκάντο και κάποιο φρούτο όπως ρόδι ή φράουλες και την άλλη τόνο ή αυγό μαζί με διαφορετικά είδη λαχανικών.

Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα λαχανικά σας!


Ιδέες για σως με χαμηλές θερμίδες

Αν και μία κουταλιά ελαιόλαδο είναι αναγκαία για την υγεία μας, αν θέλετε να προσθέσετε και άλλο σως στην σαλάτα σας χωρίς να επιβαρύνετε το βάρος σας, οι πάρακάτω ιδέες θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε!

  1. Προτιμήστε μαγιονέζα διαίτης αντί για κανονική αφού είναι πιο χαμηλή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Μία κουταλιά μαγιονέζα διαίτης περιέχει 40 θερμίδες ενώ η κανονική 90-100 θερμίδες.
  2. Φτιάξτε την δική σας σάλτσα με μουστάρδα και ένα κουταλάκι μέλι. Η μουστάρδα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα στις σαλάτες σας. Το μέλι περιέχει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι.
  3. Επιλέξτε σάλτσες στην αγορά χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά.
  4. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το άσπρο ξύδι.
  5. Αντικαταστήστε την κρέμα βαλσάμικου με κανονικό βαλσάμικο ελαιόλαδο που είναι πιο χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη.
  6. Αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε spray τα οποία περιέχουν μία θερμίδα ανά spray.
  7. Τα μπαχαρικά δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες και μπορούν να εμπλουτίσουν τις σάλτσες για την σαλάτα σας.