09.012014
2
Μάθετε για το Νερό

Μάθετε για το Νερό

Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή αφού το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος είναι φτιαγμένο από νερό. Συγκεκριμένα το 50-60% του βάρους ενός ενήλικα είναι νερό. Χρειαζόμαστε το νερό για να απαλλαγούμε από διάφορες απεκκρίσεις του οργανισμού όπως ιδρώτα και ούρα. Ακόμα το νερό είναι απαραίτητο για την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών ουσιών αλλά και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πίνω αρκετό νερό;

Η αφυδάτωση έχει διάφορες επιπτώσεις όπως κούραση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους αλλά και ουρολοιμώξεις.

Πόσο νερό χρειάζομαι;

Η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε διαφέρει ανάλογα με την ηλικία μας, την θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, τη φυσική μας  δραστηριότητα αλλά και την ύπαρξη οποιονδήποτε παθήσεων. Για παράδειγμα, τα άτομα που ζουν σε ζεστά κλίματα όπως είναι η Κύπρος έχουν αυξημένες ανάγκες για νερό όπως επίσης και άτομα που υποφέρουν από εμετούς ή διάρροια. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 30-35ml ανά κιλό βάρους.

Αν δεν μου αρέσει το νερό;

Σε πολλούς δεν αρέσει η γεύση του νερού. Σε τέτοιες περιπτώσεις για να αποφύγετε την αφυδάτωση καλό είναι να προσπαθήσετε να πίνετε το νερό κάνοντας το πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να προσθέσετε λεμόνι ή λίγο διαλυμένο χυμό. Ακόμα τα τσάγια από βότανα είναι μία εναλλακτική λύση. Προσοχή στην καφεΐνη αφού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Να θυμάστε λοιπόν να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.