05.012014
2
H υγεία σας σε αριθμούς

H υγεία σας σε αριθμούς

Δημοσίευση στο περιοδικό LIFE

12/8

Ή και πιο κάτω είναι η ιδανική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου. Αν έχετε συνεχώς μετρήσεις14/9, τότε πρέπει να το κοιτάξετε αφού είναι δυνατόν να έχετε υπέρταση (ψηλή αρτηριακήπίεση). Όσο πιο ψηλή είναι η πίεση μας τότε αυξάνετε το ρίσκο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα.

85γραμμάρια

Η ποσότητα καρυδιών την ημέρα που αν καταναλώνουμε είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας μας από καρδιοπάθειες αλλά και για να αυξήσουν την καλή ή αλλιώς προστατευτική χοληστερόλη. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και καλών λιπαρών οξέων αλλά είναι και αρκετά πλούσια σε θερμίδες οπότε αν προσέχετε το βάρος σας, τρώτε τα με μέτρο.

80 εκατοστά

Αν η περιφέρεια μίας γυναίκας είναι 80 εκατοστά ή περισσότερο, τότε έχει αυξημένο λίπος στην κοιλιακή χώρα και ως εκ τούτου αυξημένη πιθανότητα για διαβήτη και καρδιοπάθειες, ακόμα και αν το βάρος της είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

9 δευτερόλεπτα

Ο χρόνος που πρέπει να μασάμε το φαγητό στο στόμα μας. Ακόμα πρέπει να τρώμε μικρές μπουκιές αφού σύμφωνα με ερευνητές, αν μασάμε το φαγητό μας για περισσότερη ώρα και τρώμε και μικρές ποσότητες κάθε φορά, τότε θα χορτάσουμε πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι δίνουμε χρόνο στον εγκέφαλο μας να λάβει το μήνυμα του κορεσμού, αποτρέποντας μας από το να καταναλώνουμε αχρείαστες θερμίδες

20-33%

Είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους για τις γυναίκες (10-22% για τους άντρες). Οι ειδικοί επισημάνουν ότι το βάρος από μόνο του δεν είναι μία ακριβής μέτρηση των κίνδυνων υγείας που μπορεί να συνδέονται με αυτό αφού μπορεί να ζυγίζουμε περισσότερα κιλά, αλλά να έχουμε λιγότερο λίπος αλλά αυξημένη μυϊκή μάζα.

6 γραμμάρια

Περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι, είναι η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως. Να θυμάστε πως το 20% του αλατιού που τρώμε το προσθέτουμε είτε στην μαγειρική μας , είτε κατά την διάρκεια του φαγητού. Ακόμη, πολλά έτοιμα γεύματα περιέχουν όσο αλάτι χρειαζόμαστε ημερησίως και μπορεί και περισσότερο. Να κοιτάζετε προσεχτικά της διατροφικές ετικέτες. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει 0.3γραμμάρια αλατιού ή 0.1γραμμάριο νατρίου ανά 100γρ τροφίμου τότε είναι χαμηλό σε αλάτι.

5

Οι μερίδες των φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την πίεση και την χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ακόμη η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα φρούτο μετρίου μεγέθους (π.χ. ένα πορτοκάλι, ένα μήλο), δύο φρούτα μικρού μεγέθους (π.χ. δύο σύκα), ένα μικρό ποτήρι χυμό, ένα μπολ σαλάτα ή ένα μετρίου μεγέθους λαχανικό όπως μία ντομάτα ή ένα αγγουράκι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία δρουν και ως αντιοξειδωτικά, προσφέροντας όχι μόνο προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες  αλλά φαίνεται να συμβάλλουν και στην αντιγήρανση. Δεν έχει σημασία αν είναι κατεψυγμένα ή φρέσκα ή ακόμα και κονσέρβες φτάνει να μην περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.

20-25

Ο ιδανικός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Για να ελέγξουμε αν έχουμε το ιδανικό βάρος πρέπει να υπολογίσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος μας. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα απλό εργαλείο για την αξιολόγηση του βάρους μας το οποίο μας δείχνει την συσχέτιση μεταξύ ύψους και βάρους. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται συχνά για την διάγνωση της παχυσαρκίας . Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα) (Kg/m²). Επίπεδα μέχρι το 24.9 είναι φυσιολογικά ενώ ένα αποτέλεσμα άνω των 25 ορίζει το άτομο ως υπέρβαρο. Άτομα με ΔΜΣ άνω των 30 θεωρούνται παχύσαρκα.

ΔΜΣ

Επεξήγηση

18.5-24.9

Υγιή επίπεδα βάρους

25-29.9

Υπέρβαρος

30-34.4

Παχυσαρκία Ι

35-39.9

Παχυσαρκία ΙΙ

≥40

Νοσογόνος Παχυσαρκία

 

Αυτός ο υπολογισμός χρησιμοποιείται μόνο για ενήλικες. Άτομα τα οποία βρίσκονται στην κατηγορία της παχυσαρκίας πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουν το βάρος τους αφού έχουν σοβαρό κίνδυνο για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου δύο.

2

Οι μερίδες ψαριού που πρέπει να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως. Καλό είναι την μία φορά ναπροτιμούμε λαδερά ψάρια όπως σολομό, λαυράκι και τσιπούρα αφού αυτά είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και μας προστατεύουν όχι μόνο από καρδιοπάθειες αλλά και από ρευματικές παθήσεις.