08.122013
4
Όμορφα μαλλιά – Συμβουλές Διατροφής και Περιποίησης

Όμορφα μαλλιά – Συμβουλές Διατροφής και Περιποίησης

Διατροφή

Όπως και όλα τα μέρη του σώματος μας, έτσι και τα μαλλιά μας χρειάζονται την κατανάλωση ειδικών τροφών για ενδυνάμωση της τρίχας αλλά και λάμψη. Όταν ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά τότε τα μαλλιά μπορεί να χάσουν την ζωντάνια τους. Οι πρωτεΐνες, το  φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Ε, C και Α αλλά και ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η βιοτίνη είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες για υγιή μαλλιά. Οι τροφές λοιπόν που είναι πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας. Μπορούμε να διαχωρίσουμε διάφορες τροφές σύμφωνα με τις θρεπτικές ουσίες που μας δίνει η κάθε τροφή για τα μαλλιά.

1.    Κρέας και ψάρι

Το κρέας και το ψάρι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση τριχόπτωσης. Απαραίτητη είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης 1ος γραμμαρίου ανά κιλό σώματος την ημέρα. Για παράδειγμα 100γρ κοτόπουλο ή ψάρι μας προσφέρουν 20 γραμμάρια πρωτεΐνη.

2.    Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάχι, το μαρούλλι, τα λαχανάκια βρυξελλών και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι λοιπόν σημαντικό για την αναδόμηση της τρίχας. Προσοχή στο υπερβολικό βράσιμο των λαχανικών αφού αυτή η βιταμίνη μπορεί να διαλυθεί μέσα στο νερό. Αποφύγετε να βράζετε τα λαχανικά σας και προτιμήστε τα φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

3.     Ελαιόλαδο, παχιά ψάρια & ξηροί καρποί

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας κατά της γήρανσης των μαλλιών. Επιπρόσθετες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα λαδερά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλλες και οι ξηροί καρποί. Προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνετε αφού το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί αλλά και τα λαδερά ψάρια είναι πλούσια σε θερμίδες. Αποφύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε καρύδια και ανάλατα αμύγδαλα.

4.     Χρωματιστά λαχανικά ,συκώτι & γαλακτοκομικά

Τα χρωματιστά λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και το συκώτι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να καταστήσει τα μαλλιά εύθραυστα. Τα χρωματιστά λαχανικά περιέχουν β-καροτίνη (τροφές φυτικής προέλευσης, η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α σε ώρα ανάγκης) η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ τα γαλακτοκομικά και το συκώτι περιέχουν βιταμίνη Α.

5.     Κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγό , όσπρια & σπανάκι

Τα πιο πάνω τρόφιμα είναι πλούσια σε σίδηρο, του οποίου η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Τα όσπρια και το σπανάκι περιέχουν σίδηρο ο οποίος δεν απορροφάται. Αν όμως τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C ( π.χ. λεμόνι στα όσπρια) μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του από τον οργανισμό.

6.     Εσπεριδοειδή & πιπεριές

Οι κίτρινες και οι κόκκινες πιπεριές αλλά και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ) είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία  είναι αναγκαία για την σύνθεση  του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση, δρώντας κατά της γήρανσης των μαλλιών.

7.     Αυγά, συκώτι, δημητριακά, θαλασσινά και κρέας

Τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά είναι πλούσια σε βιοτίνη η οποία  βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους στην περιοχή του τριχωτού ενώ τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χαλκό ο οποίος είναι αναγκαίο ιχνοστοιχείο για την σωστή οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής. Τα θαλασσινά, τα αυγά , το κρέας και το συκώτι είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος είναι απαιραίτητος για την παραγωγή της κερατίνης. Η κερατίνη είναι η βασική δομική πρωτεΐνη για τα μαλλιά.

Ενώ η διατροφή παίζει ιδιαίτερη σημασία στην φροντίδα των μαλλιών μας, η περιποίηση και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε μπορούν και αυτά να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Κομμωτική

Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών σας, αλλά και για ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα, προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.
  2. Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί & βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες.
  3. Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πηρούνα ή εξειδικευμένη βούρτσα για το ξέμπλεγμα για να μην σπάνε οι τρίχες.
  4. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.
  5. Να κάνετε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα ανάλογη με τον τύπο των μαλλιών σας.
  6. Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα κάθε 4-6 εβδομάδες, έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να τα κόψετε πολύ αργότερα.
  7. Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό ήλιο χωρίς προστατευτικά και αντιηλιακά προϊόντα.
  8. Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά, αλλά με λυτά.
  9. Αποφεύγετε να κάνετε βαφές μαλλιών χωρίς να συμβουλευτείτε επαγγελματία κομμωτή, αφού η δύναμη και το χρώμα της βαφής εξαρτάται και από την ποιότητα και αντοχή της τρίχας σας και από τυχών αλλεργίες του τριχωτού σας.
  10. Χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα επαγγελματικά σαμπουάν και μαλακτικά ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στο να μην αδυνατίζουν τα μαλλιά και να πέφτουν. Επίσης για να μην κάνουν ψαλίδα και για να φαίνονται όμορφα και υγιή. Συχνά προβλήματα των μαλλιών σε άντρες και γυναίκες είναι η τριχόπτωση και η πιτυρίδα.

1.Τριχόπτωση

Ο µεγαλύτερος εχθρός των µαλλιών, η τριχόπτωση, µπορεί να προληφθεί και να αντιµετωπιστεί µε τη σωστή καλλυντική περιποίηση. Η απώλεια των µαλλιών είναι µέρος της «ζωής» της τρίχας και είναι φυσιολογικό να χάνετε 50-100 τρίχες καθηµερινά κατά το βούρτσισµα. Μάλιστα κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη η φυσιολογική τριχόπτωση παίρνει µεγαλύτερες διαστάσεις.

Το φαινόµενο είναι ανησυχητικό όταν η πτώση δεν είναι ανάλογη της επανέκφυσης των τριχών, όταν δηλαδή οι τρίχες που χάνονται είναι περισσότερες από αυτές που ξαναβγαίνουν. Πέρα από το κυρίως σύµπτωµα, που είναι η απώλεια των µαλλιών, µπορεί να αισθάνεστε ότι γίνονται πιο λεπτά και ότι µακραίνουν δύσκολα.

Είδη τριχόπτωσης
Αντιδραστική τριχόπτωση: Σχετικά συχνή αλλά παροδική κατάσταση που οφείλεται σε παράγοντες όπως: εποχιακές µεταβολές, στρες, κούραση, δίαιτα, τοκετό κ.λπ.
Χρόνια τριχόπτωση: Συνδέεται µε την προοδευτική συντόµευση του κύκλου ζωής των τριχών. Εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (αγγειακοί, κληρονοµικοί, ορµονικοί) η ρίζα της τρίχας ατροφεί και η τρίχα γίνεται όλο και πιο λεπτή. Ο τριχοθύλακας εξαφανίζεται και η χρόνια τριχόπτωση εγκαθίσταται.

Η καλύτερη αντιµετώπιση είναι να χρησιµοποιήσετε ένα ολοκληρωµένο σύστηµα που θα αποτελείται από σαµπουάν, λοσιόν ή δυναμωτικές αμπούλες (ορό).

Όταν χρησιµοποιείτε προϊόν κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να κάνετε µασάζ στην περιοχή ξεκινώντας από τη ρίζα της τρίχας. Το µασάζ βοηθάει να ενεργοποιηθεί η µικρο-κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής και να ευνοηθεί η απορρόφηση του προϊόντος για καλύτερη αποτελεσµατικότητα.

 

10 παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την τριχόπτωση στις γυναίκες:
1. Ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης.
2. Έλλειψη φυλλικού οξέος.
3. Ενδοκρινολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές ή εμμηνόπαυση.
4. Προβλήματα του θυρεοειδή.
5. Ασθένειες όπως διαβήτης, μεταβολικές νόσοι ή αυτοάνοσα νοσήματα.
6. Ορισμένα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά κ.ά.
7. Στερητικές δίαιτες ή διατροφικές διαταραχές, π.χ. νευρογενής ανορεξία.
8. Σοβαρές λοιμώξεις.
9. Χειρουργικές επεμβάσεις.
10. Αυξημένο και χρόνιο στρες και κάπνισμα.

 

2.Πιτυρίδα
Η πιτυρίδα δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων. Προκαλείται από ένα μύκητα που υπάρχει στον κεφάλι όλων των ανθρώπων και τρέφεται από το σμήγμα που διατηρεί την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη. Υπό ορισμένες συνθήκες όμως ο μύκητας αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Συχνά δε η λιπαρότητα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ευνοούν την εμφάνισή της (λιπαρή πιτυρίδα).

Τι μπορείτε να κάνετε:
• Συχνό λούσιμο και καλό ξέβγαλμα.
• Προτιμήστε επαγγελματικά σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και γενικώς προϊόντα κατά της πιτυρίδας.
• Χρησιμοποιείτε με φειδώ προϊόντα styling όπως gel, αφρό και κερί
• Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους, καθώς το ζεστό περιβάλλον ευνοεί τη λιπαρότητα.
• Για τη λιπαρότητα μπορεί να ευθύνονται και ορμονικοί παράγοντες, επομένως είναι πιθανόν να απαιτείται ένας ορμονολογικός έλεγχος.
• Περιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες.
• Απευθυνθείτε στον ειδικό αν παρατηρήσετε έντονη πιτυρίδα, καθώς και επίμονο κνησμό και κοκκίνισμα στο κεφάλι.


 

Σε συνεργασία με τον κομμωτή ΠΑΡΙ ΣΑΒΒΙΔΗ, Paris Unisex Hair Spa & Body Lab

[Λεωφ. Λάρνακος 16, Αγλαντζιά, Τηλ.70005525)